Tools en hulpmiddelen voor je blog

Als je pas begint met bloggen of een eigen website opzetten, raak je meestal snel de weg kwijt tussen al de verschillende blogging tools en hulpmiddelen die er bestaan.

Zelf vond ik het dan ook altijd fijn om te weten wat anderen zoal gebruiken aan tools als ondersteuning bij hun blogs en websites.

Daarom ook hier een lijstje met de hulpmiddelen die ik zelf gebruik of uitgetest heb, aangevuld met enkele andere die aanbevolen worden door succesvolle collega bloggers die er graag mee werken.

Hosting

Voor je kan beginnen met bloggen (of een website bouwen), heb je een domeinnaam nodig en webhosting.

Toen ik jaren geleden pas begon met bloggen, heb ik heel wat hosting aanbieders uitgeprobeerd, die ik echt niet kan aanbevelen.

Degene waar ik wel (grotendeels) tevreden mee was, daar ben ik nu nog altijd klant. Of ze aan je verwachtingen voldoen, ligt ook wat aan waar je ze precies voor wil gebruiken.

Hoe belangrijk je de support vindt bijvoorbeeld... hoe snel wil je geholpen worden als er problemen zijn? Een blog, website of online business heeft geen sluitingsuren. Heel vervelend als je dan in het weekend of 's avonds aan het werk bent, vastloopt (of je site onbereikbaar is) en je dan moet wachten tot je hosting provider weer beschikbaar is tijdens de kantooruren.

Webchamp

WebChamp is niet de goedkoopste, maar biedt je wel heel goede service en kwaliteit. Absoluut een aanrader!

Zij bieden ook hosting aan die zich specifiek richt op online ondernemers en hun bijhorende wensen en noden.

TransIP

Bij TransIP heb ik vooral een aantal domeinnamen ondergebracht die daar gewoon 'geparkeerd' staan, bijvoorbeeld de .com versie van mijn sites of een domeinnaam waar ik misschien ooit nog eens iets mee wil gaan doen, enz. Bij TransIp is dat vrij goedkoop; er zit echter weinig extra's bij die prijs inbegrepen (wat bij veel andere aanbieders wel zo is). Van het moment dat je iets met je domeinnaam wil gaan doen, komen er extra kosten bij.

Maar dat heeft ook een voordeel, want het is heel flexibel. Je moet niet direct een heel pakket afnemen, je kiest alleen dat wat je op dat moment nodig hebt.

Antagonist

Bij Antagonist kwam ik ooit terecht via via. Zij bieden een vrij goedkoop basispakket aan van hosting en domeinnaam voor één of meerdere websites. Als je je registreerde als reseller kon je voor weinig geld zelfs 5 eenvoudige websites online zetten.

Dit vond ik toen in de begintijd wel fijn om dingen mee uit te testen enzo. Ik heb er ook jaren enkele leuke hobby blogs gehad. Nu heb ik er nog altijd een pakket... want soms wil je een idee gewoon even uitproberen, zonder er al direct veel geld aan kwijt te zijn iedere maand. Als je dan merkt dat je er verder mee wil, kan je je wordpress website eenvoudig overzetten naar een hosting aanbieder die meer te bieden heeft.

Blog Platform(s)

Ooit toen ik nog weinig van bloggen afwist en het allemaal wel eens wilde uitproberen of dat iets voor mij zou zijn, ben ik gestart met de gratis online blog platforms WordPress.com en Blogger. Eerst met Blogger gestart, later overgestapt op WordPress.com dat al wat meer mogelijkheden biedt en vooral ook een groter lezerspubliek, wat ook wel fijn is als beginneling. Voor toen voldeed dit wel even, om er zin in te krijgen. Maar dan wil je al snel meer en beter...

WordPress.org

De overgrote meerderheid van bloggers gebruikt tegenwoordig een zelf gehoste WordPress website. Bij de meeste hosting providers kan je met enkele clicks je WordPress site installeren. Als dat bij jou niet zo is, dan kan je het ook downloaden en zelf installeren via WordPress.org

De mogelijkheden van WordPress zijn heel uitgebreid. En voor elke extra functionaliteit die je zou willen, is er wel een plugin te vinden.

Phoenix

Phoenix is een nog redelijk nieuw blog platform dat in de basis op WordPress gebaseerd is, maar ook nog heel wat eigen extra's ingebouwd heeft. En ze zijn nog in volle uitbreiding en ontwikkeling, dus het systeem gaat de komende tijd nog veel meer kunnen bieden. Een aanrader! Zeker voor wie zelf niet zo 'technisch' is aangelegd en geen zin heeft om veel zelf gaan uit te zoeken en op te lossen.

Phoenix website

Blog Design en Thema's

Er zijn heel veel mogelijkheden voor thema's die je voor je eigen wordpress site kan gebruiken, zowel gratis als betalend vind je er al heel wat binnen je wordpress omgeving. Belangrijk daarbij is om te kijken of het thema recent nog updates gekregen heeft.

In eerste instantie ben ik begonnen met een eenvoudig gratis thema, dan ben je snel gestart en kan je beginnen met bloggen en je website vullen. Om goed door Google en bezoekers gevonden te worden, moet je immers wel inhoud hebben voor je website én al een tijdje aan het schrijven zijn.

Na een tijdje weet je ook beter wat je wil en nodig hebt in het thema dat je kiest en kan je je zoektocht daarop afstemmen. Want eerlijk... ik heb ook ooit een hele resem designs en thema's gekocht (meestal voor een laag bedrag gelukkig) die dan bij gebruik toch niet bleken te voldoen aan wat ik wilde.

Aanrader:  Marketers Delight

Foto's en afbeeldingen

Om foto's en afbeeldingen te bewerken gebruik ik vaak Fotor als ze gewoon wat bijgesneden of gecomprimeerd moeten worden of de kleur wat bijgesteld. Als het wat ingewikkelder moet/mag dan gebruik ik graag Gimp, dit is gratis opensource software die vergelijkbaar is met Photoshop.

E-mail Service Providers -- e-mailmarketing

Mailchimp

Mailchimp is de tool die ik ben gaan gebruiken toen ik nog maar net begon met nieuwsbrieven sturen. Je kan deze service gratis gebruiken zolang je nog niet teveel mailadressen op je lijst hebt. En zolang je nog niet teveel extra opties wil gaan gebruiken.

In die periode stuurde ik gewoon heel eenvoudige nieuwsbrieven zonder meer, gewoon om de abonnees te informeren 🙂
En vanuit Mailchimp kon je ook helemaal automatisch een rss-nieuwsbrief laten versturen. Die moet je dan maar één keer instellen en vervolgens wordt er vanzelf elke maand een nieuwsbrief rondgestuurd met linkjes naar je nieuwste blogberichten. Dit vond ik in de beginperiode ook wel handig om te gebruiken.

Ik gebruik Mailchimp nu nog altijd voor sommige kleinere groepen... die ik gewoon af en toe updates wil sturen.

ActiveCampaign

ActiveCampaign is de e-mail service provider die ik nu voor de meeste van mijn mailinglijsten gebruik. Echt een aanrader!

Aweber

Aweber is een grote en veel gebruikte aanbieder voor e-mailmarketing.

...

Nederlandstalige e-mailmarketing services

Als je op zoek bent naar een mailing service waar je alles in het Nederlands kan terugvinden en instellen, zou je kunnen kijken naar één van deze opties (zelf geen ervaring mee):

Autorespond - Enormail - ...

Andere Engelstalige aanbieders emailmarketing

Ook veel gebruikt en vaak goede reviews, dus misschien wel de moeite om eens te bekijken:

GetResponse - Drip - Convertkit - ...