Home » Tools en hulpmiddelen voor je blog

Tools en hulpmiddelen voor je blog

Als je pas begint met bloggen of een eigen website opzetten, raak je meestal snel de weg kwijt tussen al de verschillende blogging tools en hulpmiddelen die er bestaan.

Zelf vond ik het dan ook altijd fijn om te weten wat anderen zoal gebruiken aan tools als ondersteuning bij hun blogs en websites.

Daarom ook hier een lijstje met de hulpmiddelen die ik zelf gebruik of uitgetest heb, aangevuld met enkele andere die aanbevolen worden door succesvolle collega bloggers die er graag mee werken.

Hosting

Voor je kan beginnen met bloggen (of een website bouwen), heb je een domeinnaam nodig en webhosting.

Toen ik jaren geleden pas begon met bloggen, heb ik heel wat (vooral kleinere) aanbieders uitgeprobeerd, die ik echt niet kan aanbevelen.

Degene waar ik wel (grotendeels) tevreden mee was, daar ben ik nu nog altijd klant. Of ze aan je verwachtingen voldoen, ligt ook wat aan waar je ze precies voor wil gebruiken.

Webchamp

Webchamp is niet de goedkoopste, maar biedt je wel heel goede service en kwaliteit. Absoluut een aanrader!

TransIp

Bij TransIp heb ik vooral een aantal domeinnamen ondergebracht die daar gewoon ‘geparkeerd’ staan, bijvoorbeeld de .com versie van mijn sites of een domeinnaam waar ik misschien ooit nog eens iets mee wil gaan doen, enz. Bij TransIp is dat vrij goedkoop; er zit echter weinig extra’s bij die prijs inbegrepen (wat bij veel andere aanbieders wel zo is), van het moment dat je iets met je domeinnaam wil gaan doen, komen er extra kosten bij.

Antagonist

Bij Antagonist kwam ik ooit terecht via via. Zij bieden een vrij goedkoop basispakket aan van hosting en domeinnaam voor één of meerdere websites. Als je je registreerde als reseller kon je voor weinig geld zelfs 5 eenvoudige websites online zetten.

Dit vond ik toen in de begintijd wel fijn om dingen mee uit te testen enzo. Ik heb er ook jaren enkele leuke hobby blogs gehad. Nu heb ik er nog altijd een pakket… want soms wil je een idee gewoon even uitproberen, zonder er al direct veel geld aan kwijt te zijn iedere maand. Als je dan merkt dat je er verder mee wil, kan je je wordpress website eenvoudig overzetten naar een hosting aanbieder die meer te bieden heeft.

Blog Platform(s)

Ooit toen ik nog weinig van bloggen afwist en het allemaal wel eens wilde uitproberen of dat iets voor mij zou zijn, ben ik gestart met de gratis online blog platforms WordPress.com en Blogger. Eerst met Blogger gestart, later overgestapt op WordPress.com dat al wat meer mogelijkheden biedt en vooral ook een groter lezerspubliek, wat ook wel fijn is als beginneling. Voor toen voldeed dit wel even, om er zin in te krijgen. Maar dan wil je al snel meer en beter…

WordPress

De overgrote meerderheid van bloggers gebruikt tegenwoordig een zelf gehoste WordPress website. Bij de meeste hosting providers kan je met enkele clicks je wordpress site installeren. Als dat bij jou niet zo is, dan kan je het ook downloaden en zelf installeren via WordPress.org

Phoenix

Phoenix is een nog redelijk nieuw blog platform dat op WordPress gebaseerd is, maar ook nog heel wat eigen extra’s ingebouwd heeft. En ze zijn nog in volle uitbreiding en ontwikkeling, dus het systeem gaat de komende tijd nog veel meer kunnen bieden. Een aanrader!

Phoenix website

Blog Design en Thema’s

Er zijn heel veel mogelijkheden voor thema’s die je voor je eigen wordpress site kan gebruiken, zowel gratis als betalend vind je er al heel wat binnen je wordpress omgeving. Belangrijk daarbij is om te kijken of het thema recent nog updates gekregen heeft.

In eerste instantie ben ik begonnen met een eenvoudig gratis thema, dan ben je snel gestart en kan je beginnen met bloggen en je website vullen. Om goed door Google en bezoekers gevonden te worden, moet je immers wel inhoud hebben voor je website én al een tijdje aan het schrijven zijn.

Na een tijdje weet je ook beter wat je wil en nodig hebt in het thema dat je kiest en kan je je zoektocht daarop afstemmen. Want eerlijk… ik heb ook ooit een hele resem designs en thema’s gekocht (meestal voor een laag bedrag gelukkig) die dan bij gebruik toch niet bleken te voldoen aan wat ik wilde.

Foto’s en afbeeldingen

Om foto’s en afbeeldingen te bewerken gebruik ik vaak Fotor als ze gewoon wat bijgesneden of gecomprimeerd moeten worden of de kleur wat bijgesteld. Als het wat ingewikkelder moet/mag dan gebruik ik graag Gimp, dit is gratis opensource software die eigenlijk vergelijkbaar is met Photoshop.

Emailmarketing

Mailchimp

Aweber

GetResponse