NIE nummer Spanje

Spaans NIE nummer aanvragen

Iedereen die erover denkt om naar Spanje te verhuizen of er langere periodes wil blijven, kan best een NIE nummer aanvragen.

Je hebt dit immers nodig als je een rekening wil openen bij een Spaanse bank of een huis of auto wil kopen. Maar ook als je bijvoorbeeld online een huishoudtoestel wil bestellen. Of als je een gsm abonnement wil nemen.  

Wat is een NIE nummer?

Het Spaanse NIE nummer of 'Número de Identificación de Extranjero' is het Spaanse identificatienummer voor buitenlanders.
Iedereen die het nodig heeft, kan een NIE nummer aanvragen, voor EU inwoners gaat dit vrij eenvoudig en snel.

 

Hoe kom je aan een NIE nummer?

NIE nummer aanvragen in Spanje

In Spanje kan je je persoonlijk op een plaatselijk politiebureau aanmelden om het identificatienummer aan te vragen.

NIE nummer aanvragen in een Spaans Consulaat in het buitenland

Je kan ook alvast zo'n tax-nummer aanvragen in je eigen land, dan hoef je dat in Spanje al niet meer uit te zoeken en regelen. Dit gebeurt ook door persoonlijk op een consulaat of ambasade de aanvraag te gaan doen. Online of via brief lukt dus niet.

Je kan daarvoor best eens op de website van het Spaanse consulaat kijken hoe het in jouw land geregeld kan worden. Of even contact met hen opnemen als je niet de juiste info online kan vinden.

Spaans Consulaat in België 

Wij wonen nog in België en toen ik op een forum over Spanje toevallig las dat je dit NIE nummer ook al in je eigen land kan aanvragen, ging ik op zoek naar meer info. Want dat leek me wel heel erg handig om dat al vooraf in orde te hebben.

In België is de info na wat zoeken heel duidelijk te vinden op de website van het Spaanse Consulaat. Er staat precies bij wat je nodig hebt, hoeveel het kost, bij wie je een afspraak moet maken... en de formulieren (Ex15) die je moet printen - invullen - meenemen.

Via deze link (NIE aanvragen via Spaans consulaat in Brussel) kom je direct op de juist pagina terecht, zonder eerst te moeten zoeken en rond klikken om het te vinden 🙂

Midden augustus belde ik naar het consulaat voor een afspraak... en halfweg september kan ik er terecht. Toch een maand wachttijd dus, ze zeiden zelf aan telefoon dat het er momenteel erg druk is.

Afspraak op Spaanse consulaat in Brussel voor de aanvraag van een NIE nummer

De avond ervoor nog nagekeken of ik al de nodige documenten had en deze juist ingevuld waren. En tegelijk ook aan het twijfelen of ik er met de auto naartoe zou gaan of de trein zou nemen. Want het is wel midden in het centrum van Brussel, op minder dan 10 minuten wandelen vanaf het centraal station. File is er sowieso om Brussel binnen te rijden... en wat met parking in die buurt?

De vraag gesteld in een Facebook-groep... maar niet écht wijzer van geworden 🙂 door nogal uiteenlopende ervaringen en adviezen.

Dan toch maar de uurregeling van de trein opgezocht en genoteerd. Wekker goed vroeg gezet... en dan toch te lang blijven treuzelen. Trein was dan opeens geen optie meer, want ik moest ook nog parking zoeken en tickets kopen.

Met de auto naar Brussel dan maar 🙂

Vertrokken om 7.45u voor een rit die volgens routeplanner bij normale drukte een uurtje zou duren. Onderweg was er wel wat vertraging, maar niet echt stilstaande files. Al de stapvoets-file die er was, was het laatste stuk om Brussel binnen te rijden, maar dat duurde dan wel oneindig lang. En dan bijna ter plaatse nog wat fout gereden doordat de gps koos voor wegen met éénrichtingsverkeer, maar dan in de foute richting. En een stukje omleiding wegens wegenwerken.

Parkeren in de straat van het Spaanse consulaat kon niet, want daar was alles afgezet voor werken aan het voetpad. In de straatjes er rond was wel wat plaats vrij hier en daar... maar meestal net te kleine plekjes... of wel te zien maar in éénrichtingsweg waar je niet in kon zonder eerst weer een hele tour rond te rijden.

Uiteindelijk toch een mooi plekje gevonden, parkeerticket genomen voor 45 minuten (0,75 kostte het maar) en op weg...

Spaanse Consulaat in Brussel

Om 10.05u aangekomen bij het Spaanse consulaat, oefff  🙂 toch nog netjes op tijd.

Alle opschriften, bordjes en instructies (van de scanner waar je zelf en je voorwerpen door moesten bijvoorbeeld, van de andere deur wegens de werken, van hoe aan te melden enz.) waren enkel in het Spaans 🙂 leuk... en logisch voor een Spaans consulaat... maar toch ook wel even 'schrikken', ergens had ik toch ook iets Frans/Engels/Nederlands verwacht in Brussel.

Ik vroeg toch maar (hoopvol) aan de meneer aan het aanmeld-loket in het portaal of hij Engels of Nederlands of Frans sprak.
Spaans, zei hij... en ook wel een beetje Frans. 🙂 een beetje Frans is prima dacht ik, mijn 'beetje Spaans' dat ik spreek is vast nog veel minder dan zijn beetje Frans.

Dan verder naar het volgende loket in de wachtruimte. Ook daar zie ik alleen wat Spaanse instructies ophangen. Gelukkig sprak deze meneer wel ook gewoon Frans, of Spaans... Engels en Nederlands helemaal niet, zei hij 🙂 maar dat hoeft ook niet.

Na 5 minuutjes in de wachtzaal, komt er een meneer die mijn naam zegt. Dus mee met hem met de lift naar boven. Pas boven aan zijn bureau, zie ik dat het meneer Molero is. Degene met wie ik gebeld heb en die ook redelijk Nederlands spreekt 🙂 dus vanaf daar gaat het gesprek verder in het Nederlands.

De formulieren had ik thuis al zo goed mogelijk ingevuld, die werden door hem nagekeken. Dan nog een extra formulier ingevuld en ondertekend. Dit duurde in totaal maar enkele minuutjes. Daarna ging hij terug mee naar beneden naar de kassa voor de betaling.

In de lift begon mijn 4-jarige een heel verhaal te vertellen tegen meneer Molero; maar dat kleutertaaltje was toch wat te moeilijk om te verstaan. Ik vatte het dan maar samen 'dat hij dacht dat we vandaag écht naar Spanje zouden gaan, maar een vakantie-omgeving verwacht had en zee enzo'. Meneer Molero lacht en zegt "maar hij heeft helemaal gelijk" en tegen kleuter "je bent hier ook écht in Spanje vandaag, alles binnen dit gebouw is Spaans grondgebied, alleen de zon en de warmte ontbreekt helaas, die moet je er zelf nog maar bijdenken"

Dan kwamen we bij het loket van de kassa. Ik had nog snel een briefje van 10 euro meegenomen vanmorgen, want ik wist niet of je gepast moest betalen en of dit met bankkaart ook zou kunnen. Dat laatste weet ik nog altijd niet... maar wisselgeld teruggeven was geen probleem, hoewel hij wel vroeg of ik gepast had.

Voila... NIE nummer is aangevraagd. Nu een weekje ongeveer wachten, dan zou hij in de mailbox moeten zitten.

 

 

Geplaatst in Online werken - locatie onafhankelijk en getagd met , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *